lørdag 25. april 2009

Så var det tid for en pandemi igjen...


Mediene har oppdaget hva som foregår i Mexico. 68 døde så langt og en del tusen antagelig smittet av en variant av svineinfluensa kalt A/H1N1. Sykdommen har også vist seg i USA. Varianter av influensa har herjet solid ganske nylig men den største katastrofen hva angår menneskelig tapstall må vi tilbake til 1918 for å finne. Det var også en influensavariant kalt H1N1. Det var en skikkelig ekkel variant; en blanding av svineinfluensa og fulgeinfluensa som krysset over til mennesket. "Spansken" som den ble kalt drepte mer enn 20 (noen har hevdet at tallet ligger nærmere 100 millioner) millioner mennesker og på et punkt var antagelig rundt halvparten av jordens befolkning smittet. 1,2 millioner nordmenn var smittet, rundt 15 000 døde. Det vil si at antagelig alle nordmenn i 1919 kjente eller var i famile med noen som selv var syke eller døde av sykdommen.

Det som var riktig ubehagelig med spansken var at den tok grådig for seg av dem som skulle hatt den høyeste motstandskraften; de sterke unge mellom 20-40 år. Norske medier hevder nå at A/H1H1 også gjør det. Jeg synes det er rart at man kan fastså noe slikt så raskt etter utbrudd, men men... mediene er jo gode til å krisemaksimere.

Det som gjør det hele så ubehaglig er at spansken i 1918-19 er den største sykdomskatastrofen vi har opplevd; verre enn svartedauden faktisk, og den klarte å spre seg uhyre raskt til tross for at det vanligste fremkomstmidlet fra kontinent til kontinent den gang var båt. Hvordan klare å begrense en lignende sykdom i dag med muligheten for å forflytte seg med fly?
Sikkert ikke dumt å følge med på folkehelseinstituttets sider de nærmeste dagene: www.fhi.no

4 kommentarer:

Uncle T sa...

Jada. Og for et par år siden var det fugleinfluensaen som skulle gjøre kål på oss. Og før det igjen SARS og den derre kusykdommen.
Og hva mener du med å trekke inn spanskesyken? Som historiker vet du jo utmerket at det var den katastrofale tilstanden det europeiske kontinentet befant seg i etter 1. verdenskrig som ga sykdommen unikt gunstige vilkår. Gi meg en eneste grunn til at det skulle gjenta seg i dagens Europa, med alle fremskritt som er gjort innen medisin, offentlig hygiene etc siden dengang. Det har jo skjedd et og annet siden Eilert Sundts dager..

Lektor Nordskog sa...

Hei, Terje.
En liten kommentar: Når det gjelder "den katastrofale tilstanden det europeiske kontinentet befant seg i etter 1. verdenskrig" så er det nettopp noe av poenget. Det er selvfølgelig ikke tilfeldig at sykdommen kom da den kom. Akkurat som at svartedauden kom da den kom. Moder Natur har mange måter å regulere oss på på; og blant de måtene er ikke bare sykdom.

Lektor Nordskog sa...

Du ber om en grunn til at "det skulle gjenta seg i dagens Europa". Med "det" regner jeg med at du mener spanskesyken. Den gjentar seg selvsagt ikke. Historien gjentar seg aldri helt. Hver hendelse er unik. Men hvis du ber om en grunn til at vi skal få en fryktelig pandemi så skal du få det:Pandemiene kommer med jevne mellomrom og det har de gjort så lenge vi har vært her. Det er like sikkert som at det kommer til å regne med jevne mellomrom.

Uncle T sa...

http://www.thenewamerican.com/index.php/world-mainmenu-26/europe-mainmenu-35/2697-eu-to-investigate-who-false-pandemic-scandal