torsdag 26. november 2009

En trist dato i dagPå denne datoen kl. 14.55 i 1942 forlot det tyske skipet D/S Donau Oslo med 532 jøder ombord. En mindre transport på 26 jøder, nok en gang med skipet Monte Rosa, forlot Oslo samme dag. På grunn av forsinkelser rakk ikke jødene fra andre deler av landet fram til Oslo før 2. Desember og senere. Dette var hovedsakelig jøder fra Trondheim, Kristiansund, Narvik og andre mindre byer. Denne gruppen jøder ble internert på Bredtvedt fengsel og deportert 25. februar, sammen med jøder fra Grini, på skipet Gotenland. Totalt ble 771 jøder deportert fra Norge. Bare 34 overlevde.

I anledning denne fryktelige hendelsen arrangerte Jødisk Museum i kveld en liten markering der det ble spilt musikk, lest dikt og holdt foredrag. Foredraget tok utgangspunkt i en av skjebnene fra denne hendelsen: Sonja Moritz som ble drept av nazistene sammen med sine to små barn. Hun ble 31 år gammel.

Jødisk Museum arrangerte nok en gang et flott og verdig arrangement. Det er en institusjon som er verdt faste besøk. Om du ikke har besøkt dem i Calmeyergaten så ta deg en tur. Anbefales!

Museets side kan besøkes her.

Ingen kommentarer: