onsdag 7. oktober 2009

I dag er det nasjonaldagen til en stat som ikke finnes mer...

Lektor Nordskog er tilbake etter sykemelding og har brukt noe av rekonvalesensen til å lese mer om Stasi og andre DDR-relaterte emner. Jeg vier mitt første innlegg her på bloggen etter sykemeldingen til å markere at det i dag er 7. oktober, DDRs nasjonaldag. Hvert eneste år i tiden 1949-1989 var dette Republikkdag i landet og det var voldsomme propaganda-markeringer. Den siste gangen dette ble markert, i 1989, var også DDRs 40-årsjubileum. Honecker og Gorbatsjov stod sammen og deltok under det som skulle vise seg å være landets dødsmarsj. Nå er det bare et minne. Og takk for det.


Her er DDRs nasjonalsang; Auferstanden aus Ruinen, som min generasjon ofte hørte på grunn av DDRs steroidifiserte OL- og VM-seire. Flott nasjonalsang. De senere år var det sjelden man sang teksten i og med at den refererer til et felles tysk fedreland og det var politisk ukorrekt under Honeckers regime, der man foretrakk å snakke om "DDR-borgere."

2 kommentarer:

Ungdomsarbeider A Hatlo sa...

Hvem husker vel ikke Andreas Dietel, eller Andreas Ehrig og Andrea Ehrig for den saks skyld. Men hvem var Andreas og hvem var Andrea? Den det vel sto mest respekt av, var diskoskasteren Wolfgang Schmidt, som lenge hadde verdensrekorden med 71,16 m. Da han snakket rett fra levra om regimet, ble han sendt på potetplukking i Bulgaria

Lektor Nordskog sa...

Ja, det var navn fra en svunnen tid du...