lørdag 20. mars 2010

Jeg minnes en kjær venn som døde for tidlig

Ola foran Haugenstua skole, der han arbeidet i så mange år

Min kjære venn og tidligere kollega Ola Flaatrud døde denne uken, knapt 62 år gammel. Jeg ble kjent med Ola i 2000 da han var min trinnleder på Haugenstua ungdomsskole. Vi ble fort venner og holdt siden kontakten. Han ble en viktig figur for meg som ung lærer. Ola kjente alle velprøvde pedagogiske teknikker og lærte dem gjerne bort. Hver uke jeg er i klasserommet bruker jeg teknikker jeg lærte av ham.

Han hadde fjellstøe faglige kunnskaper og kombinerte det med teft og en gudbenådet pedagogisk innsikt. For Ola var dannelse og utdannelse to sider av samme sak. Han var alltid på høyde med lærestoffet og når lærestoffet ikke var på høyde med ham, så løftet han det.

Han var en gentleman, en mild mann med et lunt smil, men som ikke var redd for å si fra hva han mente. Det ble forkynt med høy karakteristisk Ola-stemme. Han avskydde ekstremister av alle slag og var en representant for den lærertypen som var helt klare på at elever i den norske grunnskole skal oppdras til å bli demokrater, de skal ikke dulles med av formløse autoritetsredde lærere-in-spe med "anything goes"-holdninger.

Han lærte meg hvor viktig det var å ikke gi opp elever. Uansett hvor håpløst det så ut fortsatte han å gi omsorg og kunnskaper til dem. Det viste seg da snart at ting nesten aldri er håpløst.

Elevene ble glad i Ola. Det kommer tydelig frem nå når han er borte.
Som en av elevene har skrevet på facebook om ham: "helt sykt. kan ikke tro det.. han var så fantastisk! sto der alltid for alle.. brukte så god tid på oss .. :-/ rip!"

Og en annen elev:
Hvil i fred Ola! du ga oss inspirasjon og motivasjon. Grunnen til at jeg fortsatt har engelsk idag, har mye med deg å gjøre. jeg håper du har det bra der du er! :( ♥
Privat møttes vi med jevne mellomrom, dessverre mindre etter at jeg byttet jobb, men vi opprettholdt kontakten via telefon. Sist jeg snakket med ham pratet vi om at vi snart måtte møtes for "kaffi og drøs". Det kommer aldri til å skje nå. Det blir aldri mer samtaler om tog, annen verdenskrig, litteratur og tusen andre ting han hadde utømmelige kunnskaper om. Han etterlater seg et stort tomrom, noe som ble svært tydelig på fredag under minnesamværet med elever på Haugenstua skole. Nye og gamle elever kom for å vise sin sorg og det ble også opprettet en egen facebookgruppe.

Ola var en fantastisk mann som svært mange kommer til å huske. Jeg kommer ikke til å glemme ham; han var en flott lærer, et forbilde og en nær venn.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Utrolig velskrevet. Med lærere som dere kan man virkelig lure på hvorfor ikke læreryrket har høyere status. De tanker og verdier Ola viste oss, den inspirasjon og lærdom han formidlet, vil vi elevene bære med oss for alltid. Hva er en dyr BI-bachelor mot udødelighet?

Lektor Nordskog sa...

Aud Bruun, som du sikkert hadde på Haugenstua skole, sa alltid at man lever bare så lenge man huskes. Da kommer Ola til å leve lenge.