Onsdag 17 mars startet med elevforedrag av Simen, Anette og Fredrik H. De gav oss en innføring i tyske historie fra 1945 til 1989. Deretter drog vi til Deutsche Museum for å få ytterligere kunnskap om de to tyske statenes historie. Omvisningen var svært lærerik og tettpakket med info. Som Bjarne sa så kan man ikke gå en meter i Berlin uten å støte på levende historie.
Etter besøket var det egenaktivitet og vi lærere drog sammen med en gruppe elever til Treptower Park for å der beskue det største sovjetiske krigsminnesmerket i Europa. I Treptow ligger 7000 sovjetiske soldater begravd, soldater som døde de siste ukene i slaget om Berlin i 1945.
Inngangen til parken med stilliserte røde faner av granitt fra Hitlers rikskanselli
Monumentet var ferdig i 1949 og er bygget i form av to enorme faner av rød granitt, fem store gravplasser og 16 sarkofager med sitater fra Stalin. Hovedstatuen forestiller en sovjetisk soldat som holder et tysk foreldreløst barn trygt på armen mens han tramper på hakekorset. Det var et uhyre viktig minnested i DDR, for eksempel drog alle nygifte par i Berlin hit og la ned blomster for å minnes de sovjetiske soldatene som døde i kampen mot nazismen. Minnesmerket er i dag beskyttet av den tyske stat som vedlikeholder det.
Sovjetsoldat knelende i sorg
Ja, russerne bygde stort...Totalitære regimer gjør det...
Man føler den annen verdenskrigs enorme betydning på et sted som dette og man kan bare forestille seg hvilke lidelser det sovjetiske folk utholdt i kampen for sin eksistens. Stedet har også en ekstra dimensjon i og med at det er bygget av et diktatur i forakt for et annet diktatur. Det er også interessant med den symbolikk som ligger i at marmoren og granitten fra Hitlers rikskanselli ble brukt til å bygge anlegget.
Moder Russland sørger over sine døde sønner og døtre
For oss nordmenn er det nok vanskelig å ta dette innover oss, slike enorme ofre slapp vi heldigvis å bringe selv om det var ille nok under den annen verdenskrig. Besøk til slike steder er noe av det nyttigste man kan gjøre hvis man skal søke å forstå "Den Store Fedrelandskrigen" som russerne kaller den annen verdenskrig.
Gruppebilde i Treptower Park
Etter at dagens aktiviteter var over drog vi til Fernsehturm ved Alexanderplatz for å spise middag. Tårnet var DDR-regimets stolthet der det ruvet 300 meter over bakken. Noe slikt hadde ikke vesten! Heisen opp til kulen med utkikksvinduer og restaurant (Telecafe) 200 meter over bakken tok 40 sekunder. Eventuell høydeskrekk ble overvunnet og maten smakte fortreffelig. Tårnet står nøyaktig slik det ble bygget på starten av 70-årene og er et nydelig eksempel på kommunistisk byggeskikk og smak.
Fernsehturm
Vi satt en god stund og nøt mat og en fantastisk utsikt før elevene flagret ut til nye opplevelser.
I morgen går turen til nok et mørkt og fascinerende kapittel i tysk historie; vi besøker Stasihovedkvarteret og det beryktede fengslet Untersuchungsgefängnis Hohenschönhausen, der DDR-regimet sperret inne sine motstandere uten lov og dom.
INAUGURASJON etc
for 7 timer siden
3 kommentarer:
Takk for at du deler denne turen med oss andre. Fantastiske bilder, ser ut til å være en flott tur med godt faglig innhold. Men det er jo ingen overraskelse!
Hei Stian!
Først, takk for hjelp til universitetsoppgaven min, det kom virkelig godt med=)
Videre ser det ut til at dere har det veldig fint i Berlin, en fantastisk by etter min mening. Vært i Sachsenhausen?
Ha en fortsatt god tur!
Jeg hilser forresten fra York, England, hvor jeg koser meg med linguistics og litt lokalhistoriske emner=)
Keep up the blogging!
Hei Kristian, hygggelig å høre fra deg. York er et flott sted!
Legg inn en kommentar