Diktatur 1:Den godslige massemorderen Lenin |
Før vi gikk inn i huset hadde vi besøkt monumentet over bokbålene på andre siden av gaten. Nå gjentok guiden hva vi lærerne hadde fortalt elevene; de unge og intellektuelle hadde vært de første til å melde seg inn i nazi-bevegelsen. NSDAP behøvde ikke å tvinge studenter til å brenne bøker, det gjorde de gjerne på eget initiativ. Dette er en viktig opplysning for dem som studerer historie og filosofi; utdannelse i seg selv er ingen forsikring mot barbari og terror. Det trengs noe annet i tillegg, men hva?
Diktatur II:Brekers statue "Wehrmacht" |
I går på den norske ambassaden ble vi fortalt at tyskere er uhyre interesserte i Norge. Det er ikke bare lettvektere som Nesbø som oversettes, også Karl Ove Knausgård selger godt i Tyskland, selv om tyske oversettere slet med tittelen på hans mest kjente verk...
Tyskere vet mye om oss, men vi vet lite om Tyskland. Et lite dykk i kultur, slik som denne skoleturen er, kan bidra til å opplyse, fjerne fordommer og skape interesse. Vi nordmenn har mange fordommer overfor det folket som gav oss Schiller, Heine, Goethe, Hegel, Marx og Nietzsche. Med skam å melde, vår holdning til kulturnasjonen Tyskland har siden 1945 vekslet mellom likegyldighet og arroganse. Og her har vi lærere som intellektuelle og som kulturformidlere en enorm oppgave foran oss.
Før vi gikk hver til vårt på ettermiddagen, tok vi oss tid til å stanse ved den enorme byggeplassen der DDRs parlament lå frem til nylig. Palast der Republik var, på papiret, parlamentet i DDR, men også et sant folkets tilholdssted med restauranter og bowlingbaner. Det ble revet på begynnelsen av 2000-tallet, og jammen er man i ferd med å bygge en kopi av det gamle keiserlige slott som lå her frem til femtitallet. Vi diskuterte litt hvilken symboleffekt dette har, hva forteller det dagens øst-tyskere at man river ned det de bygget opp og erstatter det med kopier av bygg som lå her før DDRs opprettelse? Her er vi ved et ubehagelig trekk ved dagens Tyskland. Bygg fra DDR-tiden i Øst-Berlin har ikke mer asbest enn bygg fra samme periode i Vest-Berlin, allikevel bevares vestbygg mens østbygg rives og erstattes med andre. Dette er lite klokt og bidrar til den ydmykelsen mange østtyskere føler i dagens Tyskland.Dagen etterpå, da vi besøkte kirkegården i Lichtenberg, skulle vi få et talende eksempel nettopp på dette.
Representanter fra det borgerlig-dekadente Bærum hilser den vitenskapelige sosialismens grunnlegger (Foto:Ola B. Pedersen) |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar